Ga naar inhoud

Kunstenaar Valentin Loellmann zoekt de rust in Maastricht

Valentin Loellmann

Als kind was Valentin Loellmann al graag aan het visualiseren en creëren. Zijn ouders zijn ook kunstenaars. Pas op zijn zevende ging hij voor het eerst naar school. Voor die tijd bracht hij zoveel mogelijk tijd door in de natuur van Baden-Würtemmberg, waar hij opgroeide. 'Mijn leven stond in het teken van buiten zijn en mijn eigen wereld bouwen. Ik ben heel lang écht kind geweest.' Hij is sindsdien vaak van school gewisseld en had een gecompliceerde studietijd. Hoewel hij nadacht over een business studie, koos hij uiteindelijk toch voor een academie. Hij schreef zich in voor de kunstacademie van Maastricht en werd toegelaten. ‘Ik had daar een excuus om vier jaar echt creatief bezig te zijn.´ Hij woonde in die tijd antikraak in de Ridder Brouwerij, waar inmiddels weer Maastrichtse biertjes gebrouwen worden. We spreken de kunstenaar in Café Paulus, waar buiten een door hem ontworpen bank staat.

Ontmoet Valentin Loellmann

Valentin en zijn werk zijn internationaal bekend. Recent werd zijn studio en werk uitgebreid in het New York Times Magazine in beeld gebracht. Zijn kunstwerken worden via galeries in Parijs en Zuid-Korea verkocht aan particulieren en musea over de hele wereld. Het door Loellmann ontworpen bureau ‘Brass’ staat sinds 2021 in het Elysée; het werkpaleis van de Franse president. Ook ontwierp hij de interieurs voor de eerste AESOP-winkel van Nederland gevestigd in Amsterdam en de flagship-store in Parijs. Zijn huis staat als enige Nederlandse vermelding in het Monocle book of HOMES.

Valentin reisde als kind meerdere keren naar Japan. 'Ik houd van de Aziatische terughoudendheid. De cultuur is daar heel anders dan in het westen. Ze gebruiken in hun kunst andere materialen en ze hebben een andere bouwwijze'. Aziatische culturen vormen een belangrijke inspiratiebron voor zijn kunst. Om zijn beste werk te kunnen maken, heeft hij rust nodig. Na omzwervingen buiten Nederland vestigde hij zich daarom weer in Maastricht. Hier kan hij zich goed terugtrekken en zich beter focussen dan in de drukte van grote steden. Bovendien ben je vanuit Maastricht zo in de rust en het groen van de natuur, die zo belangrijk is voor hem en een belangrijke inspiratiebron voor hem is.

Valentin Loellmann

Valentins favoriete plekken in Maastricht

Take Five

Valentin werkte voor en na zijn afstuderen aan de kunstacademie achter de bar in café Take Five. ‘Ik heb hier altijd met veel plezier gewerkt, en bijzondere mensen ontmoet. Hier kon ik echt helemaal mezelf zijn. Je moet ook een beetje vreemd zijn om überhaupt bij Take Five terecht te komen. Ik vind het fijn dat iedereen er mag zijn wie hij wil zijn.’ Het café ligt in het centrum van de stad, op de hoek van de Heggestraat en de Bredestraat. Zwart is de dominante kleur in het interieur en er klinkt een chill muziekje uit de speakers. Overdag drink je er in informele sfeer een kop koffie en ‘s avonds bestel je er een cocktail of sterker drankje.

Take Five
Bredestraat 14 | Binnenstad

Landbouwbelang

Het urban Landbouwbelang-gebouw ligt in het Sphinxkwartier, het nu bruisende voormalige industrieterrein. Valentin miste een botanische tuin in Maastricht en wou er zelf een aan leggen. ‘De glazen kas naast het Landbouwbelang-gebouw leek me heel geschikt, maar deze had een andere bestemming.’ Deze grootste culturele broedplaats van Maastricht is nog altijd een plek waar Valentin graag komt. In de voormalige graansilo bezoek je onder meer kunstenaarsateliers, concerten, exposities. De experimentele, creatieve vibe trekt kleurrijke creatievelingen zoals Valentin aan.

Landbouwbelang
Biesenwal 3 | Sphinxkwartier

Cokesfabriek (nieuwe studio)

Die botanische tuin-droom kwam niet uit in Landbouwbelang, maar wel in zijn eerste atelier in de wijk Mariaberg en nu zijn studio gevestigd in de Cokesfabriek. Hij was niet direct enthousiast, omdat werken aan een rijksmonument met veel regeltjes komt. ‘Ik wil werken vanuit energie, en daarop reageren’. Toch lijkt hij goed op weg te zijn om het industriële erfgoed om te toveren tot een multifunctionele locatie om aan de community terug te geven. ‘Ik ben tevreden als de mensen tevreden zijn.’ Op deze pagina op zijn website zie je hoe de voormalige fabriek eruit moet gaan zien.

Cokesfabriek
Cabergerweg 45 | nabij Lage Fronten

Buitengoed Slavante

In de natuur komt Valentin helemaal tot rust. Toen hij nog in zijn huis aan de Lage Kanaaldijk woonde en werkte in zijn atelier in Mariaberg, ging hij regelmatig wandelen bij de ENCI Groeve en zitten bij Buitengoed Slavante. Ook nu hij verhuisd is, komt hij nog graag op de Sint Pietersberg. ‘Hier loop je zo de natuur in en kijk je uit over de Maas.’ Wandel over de netjes onderhouden paden door het groen op de helling van de Sint Pietersberg. Geniet van de rust in het Jekerdal en op het plateau van Caestert. Na afloop kun je in het restaurant in het landhuis genieten van een kop thee, lunch of diner.

Buitengoed Slavante
Slavante 1 | Sint Pietersberg

Meer Valentin

Valentin gelooft in het lot en gaat go with the flow. Wat we de komende jaren van hem kunnen verwachten, blijft dus nog een verrassing. Je kunt zijn projecten volgen via zijn website. In deze video maak je in bewegend beeld kennis met de kunstenaar en zijn werk. Bezoek ook eens een van de concerten in zijn atelier, waar hij andere kunstenaars een podium biedt. Over een tijdje kun je zijn droombeeld van de Cokesfabriek in de realiteit bewonderen.

TEFAF 2024

Tijdens TEFAF 2024 is het werk van Valentin Loellmann te bewonderen bij de stand van de David Gill Gallery. Het gaat om zijn dining chairs set: Steel & Oak. Mocht je naar de beurs gaan, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan de David Gill Gallery.

Meer informatie over TEFAF

Meer Cultuur - in Maastricht

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *